Ana Sayfa Köyümüz Köylülerimiz Şiirler - Yazılar Galeri Rehber Basında Biz Yönetimimiz İletişim
Şiirler-Yazılar > Söyleşiler

Prof.Dr. MEHMET BOZKURT ATAMAN - En Büyük Hedefim Armutlu Üniversitesinin Kurulduğunu Görmektir

 Bu günkü durağımız Prof. Dok. Mehmet Bozkurt Ataman hocamız. Bizleri kabul ettiği için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu değerli vakitlerini bizlere ayırdıkları için.

 
MEHMET ATAMAN: Ben teşekkür ederim çocuklar.
, , , , ,
 
KERİM İŞLER: Kendinizden kısaca bahseder misiniz hocam?
 
MEHMET ATAMAN: Ben Prof. Dok.Mehmet  Bozkurt Ataman, 1966 yılında doğdum ilk, orta ve lise öğrenimimi Konya’da tamamladım. Bir yıl İstanbul Üniversitesi siyasal bilgiler fakültesinde  okudum daha sonra özel sebeplerden dolayı Konya Selçuk üniversitesi Veteriner fakültesini kazandım. 1990 yılında fakülteden mezun oldum. Ve Yirmiiki yıldır fakültede görevime devam etmekteyim. Akademik gelişimim ise 1996 yılında Doktor, 1997 yılında Yrd. Doçent , 2002 yılında ise Doçent, 2007 yılında Profesör olarak atanmam şeklinde oldu. Halen de görevime devam etmekteyim.
 
KERİM İŞLER: Hocam  elbette ki insanların genel olarak hayatlarında kırılma anı dediğimiz bir dönüm noktaları vardır etkileyici anlar olmuştur sizin de böyle bir kırılma noktası diyebileceğiniz an oldu mu. Mesela dediniz ki siyasal bilgiler fakültesini okurken özel sebeplerden dolayı veterinerliğe geçmek zorunda kaldım. Bunun gibi akademik hayatınızda da oldu mu?
 
 
MEHMET ATAMAN: Akademik hayatımızda kırılma noktaları ebetteki var. Ancak akademik terbiyeyi aldığımız insanlar burada çok çok önemli. Yani sizin danışmanlarınız oluyor ve belli bir aşamadan sonra sizde danışman oluyorsunuz. Fakat benim bu günlere gelmemde en büyük etken rahmetli dedemdir Mustafa Ataman, ikincisi de babam Ali Ataman’dır. Çünkü Dedem ve Babam bize daima övgü ve tavsiyesi şu yönde idi; hangi işi yaparsanız yapın mutlaka arasında en iyi olma zorunluluğunu hisetmem gerektiğini söyleyen  dedem, benim hayatımda çok etkilidir. Bende bir çok köylümüz gibi çok zor şartlar altında okudum. Yalnız eski insanlarımızı, onların çektiği sıkıntıları, zorlukları görüp onlardan ders aldım. Benim geçmişimde biraz kros ve müzik de var. Uzun süre ben neyzenlik yaptım ve futbol oynadım. Orada da çok başarılıydım. Fakat o zamanlar  bu işlerin çok değeri yoktu, Türk toplumu da  çok iyi bakmıyordu okumak ve devlet memuru olmak çok değerli idi. Sözü uzatmıyayım neticesi itibari ile Veterinerlik fakültesine geldik ve muvaffak olduğumu düşünüyorum.
 
KERİM İŞLER: Neyzenlik yaptım demiştiniz, şu an hala ney çalıyor musunuz?
 
MEHMET ATAMAN:öncelikle  Ney çalınmaz üflenirJ
 
KERİM İŞLER:. Doğru pardon özür dilerim. J
 
MEHMET ATAMAN: Evet zaman zaman üflüyorum. Fakat oradaki hocam da çok değerli bir insandı Saadettin Özçim, Allah uzun ömür versin o hala devam ediyor ve bana sitemlerini bildiriyor. Çok aktif olmasa da ara sıra kendimi dinlendirmek için üflüyorum.
 
KERİM İŞLER: Maşallah. Peki Mehmet Hocam biraz da yazdığınız eserlerden bahsedelim.
 
 
MEHMET  ATAMAN: Evet o konu da şöyle bilgi verebilirim. Akademik hayata başladığımdan günümüze kadar dört adet kitap, 35-40 arası uluslararası makale, yaklaşık 80 kadar ulusal dergilerde yayınlanmış makale, ulusal ve uluslar arası kongrelerde sözlü olarak sunulmuş 50 ye yakın tebliğ, 500 ün üzerinde de atıfım var. Uluslar arası ve ulusal toplam beş dergide de hakemlik ve makale editörlüğü yapıyorum. Kısaca bilimsel kapasitem de bu .
 
KERİM İŞLER: Hocam kısa geçmeniz iyi oldu yoksa Söyleşi bitmezdiJ Bir  hayli varmış, Allah devamını getirsin inşallah.
 
MEHMET ATAMAN: Teşekkür ederim. Darısı sizlerin başına.
 
KERİM İŞLER: İnşallah. Hocam sizinle röportaja başlamadan önce dikkatimi çeken bir olay var sormadan edemiyeceğim. Başlangıçta muhabbet ederken gelen öğrencileriniz oldu, onların sizle çok sıcak ilişkiler kurduğunuz belli. Çok içten davrandığınızı gördüm ve öğrenciler arasındada sevilen bir hoca olduğunuzu düşünüyorum. Yanılıyormuyum?
 
 
MEHMET ATAMAN: Yanılmıyorsun, haklısın. Şöyle ki bizim fakültemizde öğrencilerimiz dersi hangi hocadan alacaklarını zaman zaman seçerler yada bizler seçmeli dersler açarız ve öğrenci arkadaşlarda tercihlerini yaparlar. Fakülte de ilk üç dışına hiç çıkmadık,  ve temel prensibim de şudur ki ; hiçbir zaman öğrenciyi sınavla değerlendiren hoca olmadım. Çünkü benim alanımdaki dersin sınavını dönemde bir kere yapıyoruz ve bir sınavla öğrenciyi değerlendirmek mümkün değil. Eğitim bir bütündür ve eğitimin iki yanı vardır, eğitici ve eğitim alan öğrenci. Başarı da ortak olmalı bu yüzden başarı da ortak olmalı. Eğitimin başarısını etkileyen ana unsurlardan biri de öğretim üyesinin kendisidir. Dolayısıyla kendine bakacaktır. Yarın ben buradan gideceğim benim çocuklarım yada sen öğretim üyesi olacaksın ve siz okutacaksınız. Yani burası bizim tapulu yerimiz değil ve bizde öğrenci arkadaşlarımızın bu noktadan değerlendirmek zorundayız, objektif kriterlerimiz olmalı ve mümkün olduğunca başarıyı artırıcı düzeyde çalışmalar yapmalıyız. Öğrencilerimin beni çok sevmesindeki sebep budur. Meslek hayatımın 23. yılındayım ve hiçbir dersime ne bir dakika dahi geç girdim nede cep telefonumu sınıfıma getirdim. Öğrencilerimden de cep telefonu ile girmemelerini söyledim. Eğer bir problemi bir hastalığı varsa gelip benden çok rahatlıkla izin alabilir. İnandığım, bunu gördüğüm müddetçe problem yok . birde milli manevi değerlere bağlı kaldığı müddetçe biz elimizden geleni yapıyoruz.
 
KERİM İŞLER: Aslında şimdiki soracağım sorunun cevabını da almış oldum hocam. Sorum başarı nedir ve etkileyen faktörler nelerdir? Diyecektim ve söylediklerinize göre bunun bir kısmı da aslında eğitim gördüğümüz hocalardan olduğunu da belirttiniz.
 
MEHMET BEY: Bir kere yaptığınız işi beğenmezseniz bulunduğunuz yeri beğenmezseniz başarılı olamazsınız. Yaptığınız işi seveceksiniz ve inanacaksınız. Ve her ne iş yaparsanız yapın layığı ve hakkı ile yapmalısınız. Başarının ana unsurları budur. Tabiyki başarıyı artırıcı bir çok faktör var bunlara da dikkat etmeniz gerekir.
 
KERİM İŞLER: Hocam Armutlu Gençlik Konseyimizi biliyorsunuz. Bu konseyimizde  genel bağlamda öğrencilerin toplanıp etkinlikler yapması sizce öğrencilere ne gibi bir katkısı olur?
 
 
MEHMET ATAMAN: Çok önemli katkıları olur. Avantajları vardır bunu daha da geliştirmeli Armutlu Gençlik Konseyi. Çünkü biz birey olarak sadece kendimize karşı sorumluluklarımız yok çevremize karşı da sorumluluklarımız var. Çevre deyince ilk planda ailemiz daha sonra yakınlarımız, arkadaşlarımız ve ülkemiz gelir.  Ve daha zoru da dünya gelir. Dolayısıyla bu sorumluluk bilincinde olup yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak, bunları artırıcı faaliyetlerde bulunmak bunun yanında hayır işin yapıyorsak ,nerde okuyorsak bulunduğumuz yerde en iyisi olmak , hiç çekimsemeden bunları küçümsemeden gençlik konseyi faaliyetlerini giderek artırmalıdır. Bu noktada  ben şahsınıza ve tüm yönetiminizde bulunan arkadaşlara teşekkür ediyor , başarılar diliyorum.
 
KERİM İŞLER: Sağ olun. Hocam aslında bizim öncesinde temelini attığımız bir oluşumdu Gençlik kuruluşumuz fakat Teşkilatlanmamızı 2011 yılı geleneksel Şubat gecesinden sonra oluşturuldu. Bir başkan ve dört başkan yardımcısı şeklinde. Ayda en az bir etkinlik çerçevesiyle yola çıktık ve sekiz ayda da on’un üzerinde etkinlik yaptık . Bunlarda da bir çok arkadaşımız katılım sağladı ve orada akraba olduklarını ilk defa öğrenenler yada yakınlıklarını hatırlayanlar oldu , bu şekilde kaynaşmalar sağlandı. Bu kaynaşmaların ve bu tür etkinliklerin devamının bizlere ve Türkiye geneline ne gibi katkısı olmuştur sizce?
 
MEHMET ATAMAN: Bu tür etkinlikler insanların kaynaşmalarına, birbirlerini sevmelerine, tanımalarına vesile olur. Sizin gibi benzeri organizasyonlar bizim öğrencilerimiz arasında da  yapılıyor tabi onların sosyal çevresi de gelişiyor ve onlar bunun farkında değiller ama okuldan mezun oluyorlar daha sonra iş hayatına atılıyorlar ve bir bakıyorlar ki onlar için geniş bir çevre olmuş. Geniş çevre demek tanıdıklarınıza  daha çok  iş imkanı bulabilirsiniz , iletişim kurabilirsiniz. Sizin bu faaliyetleriniz sadece size değil bizim hemşerilerimize de yöremize de yararı olacaktır. Ben buradayım yarın benim yerime sen olacaksın diğer bir kardeşim olacak. Türkiye ye inşallah yayılacağız. Ben anlatırken bir şey söylemiştin akraba olanlar birbirini tanıyor ve bende güney sınırda bir özel firmanın çiftliğine hizmet verirken dedim ki beni şuradan Konya’ya götürürken  köyüme de uğrayıp bi ziyaret edelim ve o zamanlar benim saçım böyle değil omuzlarımda uzun haldeydi. Görünümüm itibariyle ben aslında bir tepki ile karşılaşırım diye umarken birçok akrabam benim geldiğimi duyan geldi bana sarıldı, ağladı beni salmak istemedi ama tabi Konya’ya da dönmek zorunda idim. O gün 3-4 saat köyde vakit geçirdim ve döndüm inanın o gün sabaha kadar sevinçten ağladım çünkü benim hiç ömrümde görmediğim yada çok nadir gördüğüm akrabalarımı görmüş oldum. Onların bana çektiği özlemi gördüm çok mutlu oldum. Faaliyetlerinizi destekliyor ve bu tür faaliyetlerin ülkemiz gençlik açısından çok iyi olacağı hatta bu ve vb. kuruluşların birbirleri ile çok kısa süre de iletişime geçip bağı genişletmelerinde yararı olacağını düşünüyorum.
 
KERİM İŞLER: Biraz önce de bahsetmiştim hocam bir başkan ve dört yardımcı şeklinde bir sistem oluşturuldu ve biz yaklaşık dokuz aydır bu sistemi yürütüyoruz ve önümüzde bunu daha alt birimlere ayırarak daha fazla arkadaşımızın aktif hale gelmesi mesela konseyimizin bir mali birimi, bir eğitim birimi, bir araştırma birimi, bir geliştirme birimi şeklinde birimlere ayırmayı daha farklı teşkilatlanmayı düşünüyoruz. Hani dokuz ay gibi kısa bir süreden sonra bunu düşünmemiz çok mu aceleci olur yoksa yapmanın tam zamanı mı?
 
MEHMET ATAMAN: Hayır organize olmak gayet güzel ama bunu sakin yavaş yavaş ilerleyerek, bir hevesle bir anda ilerleyerek birçok şeyi tam olarak yapmak değil ama işin özünü kavrayıp yavaş yavaş çok daha sağlam çok daha yayılımcı olmalı bence  bu bir başlangıçtır güzel bir örnektir, hiçbir zaman hevesiniz kırılmasın zannetmeyiniz ki biz ağabeyleriniz hocalarınız zaman zaman katılamıyoruz yada size katkımız çok az oluyor bu bizim meşguliyetimizden, bu bizim kusurumuz bize hak verin ama bundan da hiçbir zaman vazgeçmeyin. Göreceksiniz ki Armutlu’lular ülkemizin bir çok önemli kademesinde görev almışlar. Bakarsınız bi Armutlu Üniversitesi kurulacak benim buna inancım çok yüksek, en büyük hedeflerimden biri de budur. İsterim ki köyümüzün gençliği daima muvaffak olsun, en iyi yere gelsin ama geldikleri yerde de en iyisi olsun en ahlaklısı olsunlar, en temizi olsunlar , en güvenilir ve en başarılısı olsunlar. Köyümüzü ve bizi en iyi şekilde temsil etsinler. Hiçbir zaman çekinmeyin efendim organizasyon şeması daha doğrusu bulunabilir daha iyi olabilir siz bu işe ilk başlayansınız, bunun dezavantajı olacaktır bunlar sizi yıldırmasın. Netice ile siz çok iyi bir iş yapıyorsunuz. Amacınız çok temiz ve çok doğru dolayısıyla bunu eleştirenler olabilir. Pozitif eleştiriye de açık olun arkadaşlar. Eleştiri daima negatif yapılmaz pozitif eleştiri de vardır. Umarım çok başarılı olacaksınız. Bende uyandırdığınız kanaat bu.
 
KERİM İŞLER: Çok teşekkür ederiz hocam. Benim sormak istediklerim bu kadar. Sizin eklemek istedikleriniz ,öğrenci arkadaşlara tavsiyeniz var mı?
 
 
MEHMET ATAMAN: Valla ben çok tavsiyede bulunmayayım ama ben bir  yetim var onu size dile getireyim. Ben tüm hemşerilerimden özür diliyorum. Çünkü bayramlaşmalarda davetler alıyorum ama birkaç yıldır sağlık problemleri ile uğraşıyorum annemle ilgili. Çok fazla hatırlamıyorum ama şundan emin olun ki mübarek Cuma günü söylüyorum gönlümüz hep sizinle, ben rahmetli dedemin köyünden bahsetmediği bir dönem hatırlamam. Biz sürekli dedem kalıyorduk ve çok sıkı ilişkilerimiz vardı. Dedem bir kere köyün hayranı idi . Köylülerimizin bilmesini isterim. Hep özlem çekmiştir ve bizi de hep özendirmiştir. Aynı şeyi ben babamda da gördüm. Ama işimiz gereği çok fazla faaliyetlere katılamıyoruz zannetmeyin ki sizden çok uzağız, biz size çok yakınız bir sohbette konuşan Doktor Mahmut Esat Coşar hoca’nın bir cümlesi vardır arkadaşlar ve beni aslında çok etkilemişti. Şöyle diyordu: Bizim öyle dostlarımız vardır ki deniz aşırı ülkelerde bizden çok çok uzaktadırlar ama oysa ki onlar bize şahdamarımızdan daha yakındırlar der.ama öyle dostlarımız vardır ki şah damarımızdan bile daha yakındırlar ama onlar bize fersah fersah uzaktadırlar derdi. İnanın biz hemşerilerimize ne kadar uzakta olsak kalben çok yakınındayız ve öyle hissediyoruz. Kan bağımız olmasa dahi kan bağı yakınlığında görüyoruz onlarında bizi öyle gördüklerinden eminiz. Toplantılarınıza katılamıyorum bundan dolayı özür diliyor, hemşirilerimizinde her birine Allah uzun ömür sağlıklı bir hayat versin, siz gençlerin de Allah yolunu açık etsin. Bilin ki burada bi hocanız değil bir ağabeyniz var bir hemşeriniz var. Bu kapı sizlere her zaman açıktır bunu unutmayın.
 
KERİM İŞLER: Ben bunun canlı bir şahidiyim. İlk defa geldim ve aşırı bir samimiyetli karşılaştım ve bunun içinde ben tüm Armutlu Köyü ve Gençlik Konseyi adına size çok teşekkür ediyorum hocam. Ayrıca 2 şubat 2013 cumartesi günü de geleneksel 4. gençlik gecemiz var Mevlana kültür merkezinde bu vesile ile de tekrardan davetiyemizi göndeririz ama buradan davet ediyoruz.
 
MEHMET BEY: İnşallah bir aksilik olmazsa bende katılmaya söz veriyorum. Yalnız bana 1-2 şubat gibi hatırlatacaksınızJ
Köyümüze ve size her türlü faaliyetinizde maddi manevi bize ne yükümlülük düşerse bizim ne payımız düşerse  yerine getirmeye gayret ederiz bundan da taleplerinizi bekleriz inşallah .
 
KERİM İŞLER: Çok teşekkür ederiz hocam sağ olun.
 
MEHMET ATAMAN: Ben teşekkür ederim.
 
 
 
DİĞER SÖYLEŞİLER
DR.MEVLÜT ÖZER - Ankara'dan Selam Getirdik

Prof.Dr.ARİF ÜNAL ile SÖYLEŞİ

ZEKAİ TETİK - İstanbul'da Armutlu Esintisi

VELİ DEMİRÖZ'Ü TANIYALIM - Köyümüzün İlk Öğretmeni

Şiirlerimiz
Hikayeler
Söyleşiler
Köyümü Özlüyorum
Copyright © 2012 Konya Bozkır Armutlu Köyü.